Slibuje spalování tuků, zostření mysli a kompletní „restart“ buněk. Šestatřicetihodinový půst se stal novým hitem ve světě zdraví, ale vědci jsou opatrní. Mnohé z oslavovaných přínosů jsou prý založeny na studiích na zvířatech a pro člověka nemusí platit.
Příslib „kompletního restartu“
Představa dne a půl bez jídla může znít děsivě, nicméně pro zastánce půstu je to cesta k řadě zdravotních benefitů. Během této doby je povolena pouze voda či káva. Co se má v těle dít?
- Spalování tuků: Po dvanácti hodinách bez jídla se má tělo přepnout z pálení cukrů na pálení tuků, čímž nastává stav takzvané ketózy.
- Zdraví srdce: Úbytek nadbytečného tuku je pro srdce prospěšný, ačkoli některé studie naznačují, že jiné formy půstu mohou být naopak rizikové.
- Bystřejší mysl: Změna metabolismu má údajně dodat mozku nový zdroj energie a vést ke zlepšení kognitivních funkcí a jasnějšímu myšlení.
- Buněčná oprava: Po 24 hodinách má v těle nastat proces zvaný autofagie. Během něj tělo začne „recyklovat“ staré a poškozené části buněk, což vede k jejich obnově.
Vědecká realita
Řada expertů však nadšení mírní. Upozorňují, že ačkoli jsou teoretické přínosy zajímavé, chybí pro ně dostatečné důkazy u lidí. Jak připomíná deník The Guardian, mnohé z těchto závěrů, zejména co se týče autofagie, pocházejí ze studií na hlodavcích.
Problém se studiemi na hlodavcích
Profesor metabolické fyziologie James Betts z University of Bath konstatoval, že u lidí prozatím nepozoruje žádné „dramatické zdravotní přínosy“. Varoval také, že úbytek hmotnosti během půstu může jít na úkor svalové hmoty, nikoli jen tuku, což je nežádoucí.
Jeho kolega, docent Adam Collins z University of Surrey, navíc podotkl, že po pouhých 36 hodinách nebudou hladiny ketonů v těle „super vysoké“, pročež není jasné, zda údajné benefity stojí za to.
Slovo závěrem: Poraďte se s lékařem
Třicetišestihodinový půst je radikální změnou stravovacího režimu. Než se do něj kdokoli pustí, je naprosto nezbytné, aby celou věc konzultoval s kvalifikovaným lékařem či nutričním specialistou.
Zdroj foto: Pixabay